2016 - I Jornades d'Arqueologia de les Terres de l'Ebre

Les I Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre neixen amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre els resultats dels projectes de recerca i de les diverses intervencions arqueològiques, preventives o d’urgència, portades a terme aquests últims anys a les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Aquesta iniciativa dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre i del Servei d’Arqueologia i Paleontologia ha comptat amb el suport científic i ha estat organitzada conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili i el Museu de les Terres de l’Ebre.

El 6 i 7 de maig, ens trobarem a Tortosa, a la sala d’actes Gerard Vergés dels Serveis Territorials, on els diferents professionals ens exposaran presencialment els resultats de les actuacions més destacades sobre el patrimoni arqueològic de les Terres de l’Ebre.

Aquestes Jornades s’han distribuït en diferents blocs, que es desenvoluparan per àmbits cronològics des de la prehistòria fins a l’època recent, en els quals s’han volgut destacar en un primer bloc els treballs de recerca, la conservació, la gestió i la difusió efectuats als conjunts de pintura rupestre, especialment al conjunt de les Ermites d’Ulldecona.

Així mateix, s’hi exposaran els resultats dels projectes de recerca i de les intervencions arqueològiques preventives més interessants realitzades els darrers deu anys. I un segon bloc, en el qual es vol incidir en les actuacions de rehabilitació i socialització del patrimoni arqueològic ebrenc en el nostre entorn social.

Per aquest motiu, part de les comunicacions es dedicaran a exposar la tasca portada a terme pels museus i els treballs realitzats en la museïtzació de jaciments arqueològics com Sant Miquel de Vinebre i la Gessera.

Les I Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre són un pretext per posar en valor la tasca realitzada pels investigadors i professionals de l’arqueologia, les institucions i les entitats del territori. Un bon pretext per compartir i reflexionar sobre el futur i la gestió del patrimoni arqueològic de les Terres de l’Ebre i, a més, una bona ocasió per retrobar-nos tots plegats, fet que us convidem a aprofitar.