II Jornades d'Arqueologia de les Terres de l'Ebre -2022

InstagramTwitterFacebook

PRESENTACIÓ


Les II Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre tenen l’objectiu de presentar, difondre i posar en valor la tasca efectuada pels diferents col·lectius que desenvolupen activitats arqueològiques a les comarques del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Es faran els dies 11, 12 i  13 de novembre de 2022.

Són un espai de trobada i reflexió obert a professionals de l’arqueologia, a estudiosos de la història del territori ebrenc i, en definitiva, a qualsevol persona interessada en aquesta temàtica. Enguany s’hi exposaran els resultats dels treballs d’arqueologia i paleontologia desenvolupats al territori en el marc dels projectes de recerca quadriennals dels períodes 2014-2017 i 2018-2021. Així mateix, també es faran públics els resultats de les intervencions preventives i d’urgència desenvolupades fins ara al territori.

Les Jornades han estat coorganitzades pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i el Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Direcció General del Patrimoni Cultural, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili i el Museu de les Terres de l’Ebre, i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona.

Divendres 11 tindrà lloc un primer bloc de les Jornades dedicat a la prehistòria, amb dues ponències sobre la dinàmica del poblament en el tram inferior de l’Ebre, que atorgarà un protagonisme merescut a les darreres recerques realitzades per l’equip d’investigadors GRAMPO-SAPPO del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquestes exposicions aniran acompanyades dels treballs realitzats en conjunts d’art rupestre pels especialistes Ramon Viñas, Juan Ruiz, Albert Rubio i Eudald Guillamet.

Dissabte 12 es realitzarà un segon bloc dedicat a la protohistòria, amb un ampli ventall d’intervencions i comunicacions. A la tarda, s’exposaran comunicacions centrades en el món romà i tardoantic, amb especial atenció a la intervenció realitzada a l’Espai Cota Zero, l’espai arqueològic generat a Tortosa a sota de l’actual plaça de la Catedral.

Diumenge 13 les Jornades es traslladaran al castell d’Ulldecona, amb un tercer bloc amb comunicacions sobre els períodes medieval i modern. En col·laboració amb l’Ajuntament d’Ulldecona, s’ha previst una visita a la fortificació a fi de conèixer els últims treballs de restauració realitzats i presentar el projecte de visites amb ulleres de realitat virtual.

En les actes es recolliran totes les comunicacions presentades durant les Jornades, així com la resta d’intervencions portades a terme des de l’any 2016. 

PROGRAMA


Divendres 11 de novembre (Palau Oliver de Boteller-Tortosa)

09.30 h Acreditacions i lliurament de la documentació

10.00 h Inauguració de les Jornades per part de la Sra. Sonia Hernández Almodóvar, Directora General de Patrimoni Cultural

10.30 h Ponència “Dinàmica del poblament de les últimes societats caçadores recol·lectores i les primeres comunitats pageses en el tram inferior de l’Ebre: Noves perspectives arrel dels treballs de recerca recents (2016-2022)”. Ivan Gironès, Andreu Monforte, Joaquim Sisa-López de Pablo, Roger Alcàntara, Salvador Pardo, Josep Bosch, Anna Bach i Miquel Molist

11.15 h Pausa-cafè

11.45 h Comunicacions sobre prehistòria i art rupestre

“A la recerca del poblament neolític a l’aire lliure: noves evidències en les terrasses fluvials de l’Ebre”. I. Gironès, A. Monforte, J. Sisa, Laura Vicens, S.Pardo, A. Bach i M. Molist (GRAMPO-SAPPO)

“Revisar, conservar y divulgar. Una visión renovada sobre el arte rupestre d’Ermites (Ulldecona)”. Juan F. Ruiz López, Paula Hernaiz Prieto i Ramon Viñas Vallverdú

“El Cocó de la Gralla: un ritual de guerrers de l’art llevantí (Mas de Barberans, Montsià)”. Ramon Viñas i Albert Rubio

“Els treballs de consolidació de l’Abric I (Ulldecona, Montsià)”. Eudald Guillamet

13.00 h Ponència “Gestió dels conjunts d’art rupestre a les Terres de l’Ebre: projecte entorns de protecció”. Tània Álvarez Herraiz (Cap de la Secció de Protecció i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic) i Laura Fernández Macías (Arqueòloga de la Secció de Protecció i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic. Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura)

13.30-14.00 h Debat

14.00-16.00 h Dinar

16.00 h Ponència “Tercer i segon mil·lenni al tram inferior de l’Ebre: Noves perspectives arrel dels treballs de recerca recents (2016-2022)”. L. Vicens, A. Bach, I. Gironès, A. Monforte, J. Sisa, R. Alcántara,  J. Bosch, M. Molist  (GRAMPO-SAPPO)

16.45-18.00 h Comunicacions sobre prehistòria

“Últimes investigacions al massís del Port. L’expectativa neolítica al punt de mira”. I. Gironès, L. Vicens i Xavier Sicart (GRESEPIA-URV), M. Molist i A. Bach. (GRAMPO-SAPPO)

“Noves aportacions a l'estudi dels braçalets de petxina del període neolític de la zona del tram inferior de l’Ebre”. Antonio Cuevas, Monica Oliva i M. Molist (GRAMPO-SAPPO)

“Les produccions ceràmiques del Neolític final-Bronze mitjà en el tram baix del riu Ebre. Noves aportacions al poblament prehistòric recent a Cova Castellà i el Molló”. L. Vicens, A. Bach, M. Molist. (GRAMPO-SAPPO)

“Un assentament a l’aire lliure del Bronze mitjà a les terrasses meridionals del turó de la Suda: resultat de la intervenció preventiva als Reials Col·legis de Tortosa (Baix Ebre)”. Rafel Jornet, Ramon Álvarez, David Asensio (GRACPE-PROMAC-UB) i Jordi Morer (MÓN IBER ROCS SL).

“Una necròpolis tumular inèdita a la partida del Puig de Caseres (Terra Alta)”. Francesc X. Florensa Puchol (ATICS SL) Gerard Fernàndez Molina (IAUB), Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP-UB), F. Javier López Cachero  (IAUB) i Xavier Sicart Chavarria

“El túmul de la Sària (Riba-roja d’Ebre, Ribera d’Ebre)”. Roser Arcos, Helena Pàmies, Cristina Belmonte  (iPAT Serveis Culturals)

18.00-18.30 h Debat

 

Dissabte 12 de novembre (Palau Oliver de Boteller-Tortosa)

9.15 h Presentació del bloc de Protohistòria. Jordi Diloli, vicerector de de Compromís Social i Sostenibilitat (URV)

A continuació:

Homenatge pòstum al Professor Joan Sanmartí Grego, catedràtic d’Arqueologia de la UB i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans, Secció Històrico-Arqueològica, difunt el 23 d’octubre de 2022.

“Joan Sanmartí Grego i la recerca sobre la Protohistòria de les Terres de l’Ebre”. Joan Santacana (UB), M.Carme Belarte (ICREA i ICAC), D. Asensio, J. Noguera, R. Jornet (GRACPE-PROMAC-UB) M. Miró (Dept. de Cultura-Generalitat de Catalunya) i J. Morer (MÓN IBER ROCS SL).

 

9.45-11.00 h Comunicacions sobre protohistòria

“Primers resultats dels treballs d’excavació a l’assentament del bronze final i de la primera edat del ferro de la Cogula d’Ulldecona (Montsià)”. GRAP (Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica)

“Principals treballs realitzats els darrers anys a l'assentament de la primera edat del ferro de la Ferradura d’Ulldecona (Montsià)”. GRAP (Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica)

“Una revisió de la possible interpretació de l'assentament de la primera edat del ferro de Sant Jaume d’Alcanar (Montsià)”. GRAP (Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica)

“L’assentament protohistòric dels Malladarets (Alfara de Carles, Baix Ebre)”. Marc Fontanet, Marc Prades, Jordi Diloli, Ivan Cots, Ramon Ferré, Jordi Vilà, Laura Bricio, Ernest Capella, Xavier Sicart, Diana Álvarez i Adrià Torrente

“Intervencions arqueològiques al jaciment protohistòric dels Tossals (Aldover, Baix Ebre). campanyes 2018 – 2021”. R. Ferré, J. Diloli, L. Bricio, I. Cots, J. Vilà, M. Prades, D. Álvarez, M. Fontanet, E. Capella, X. Sicart i A. Torrente

11.00 h Pausa-cafè

11.30 h Comunicacions sobre protohistòria

“Els inicis de l’urbanisme al Baix Priorat. Noves excavacions a l’assentament del bronze final i de la primera edat del ferro del Calvari (El Molar, Priorat)”. David Asensio, Rafel Jornet i Jordi Morer (GRACPE-PROMAC-UB).

“Les necròpolis dels Castellons (Flix, Ribera d’Ebre)”. David Jimeno, Jaume Noguera (GRACPE-PROMAC-UB) i M.C. Belarte (ICREA i ICAC).

“Una residència aristocràtica del segle V aC: represa de les excavacions arqueològiques al Coll del Moro de la Serra d’Almos (Tivissa, Ribera d’Ebre)”. D. Asensio, Jordi Morer, R. Jornet (GRACPE-PROMAC-UB) i Borja Gil (MÓN IBER ROCS SL)

“El poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja (Benifallet, Baix Ebre)”. J. Noguera (GRACPE-PROMAC-UB), M.C. Belarte (ICREA i ICAC) i B. Gil (MÓN IBER ROCS SL).

“L’assentament protohistòric de l’Assut (Tivenys, Baix Ebre)” J. Diloli, R. Ferré, I. Cots, J. Vilà, M. Prades, M. Fontanet, L. Bricio, E. Capella, D. Álvarez, A. Torrente i X. Sicart (GRESEPIA-URV).

“El jaciment protohistòric de l’Antic (Montsià, Amposta).  Seqüència d’ocupació i resultats de les primeres intervencions (2020-2022)”. Samuel Sardà, M. Prades, R. Ferré, I. Cots, E. Capella, D. Álvarez, X. Sicart, M. Fontanet, J. Diloli, L. Bricio, J. Vilà, A.Torrente i Daniel Fibla (GRESEPIA-URV).

“El Coll del Moro de Gandesa (Terra Alta), gènesi i evolució d’un nucli urbà de la Protohistòria a l’Antiguitat”. R. Jornet, M.C. Belarte, D. Asensio i Jordi Morer (GRACPE-PROMAC-UB).

“Resultats de les prospeccions pedestres i geofísiques als encontorns del Coll del Moro de Gandesa (Terra Alta)”. R. Jornet, J. Noguera, M.C. Belarte, D. Asensio i J. Morer (GRACPE-PROMAC-UB).

“Valoració de les excavacions arqueològiques iniciades al nucli ibèric del Coll del Moro del Xollat – Castellnou (Gandesa, Terra Alta)”. Mireia Pinto, R. Jornet, D. Asensio, J. Morer, J. Noguera i M.C. Belarte (GRACPE-PROMAC-UB).

“Noves dades sobre l’arquitectura i la trama urbana de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles / kuṁ (Tivissa, Ribera d’Ebre). Excavacions 2017-2022”. D. Asensio, R. Jornet, J. Morer (GRACPE-PROMAC-UB) i Maite Miró (Dept. de Cultura – Generalitat de Catalunya)

13-30 h Debat

14.00 h Dinar

16.00-17.00 h Comunicacions sobre món romà i tardoantiguitat

“El descobriment d’una vila romana Alt Imperial: prospeccions arqueològiques a lo Grau de l’Inquisidor (Gandesa, Terra Alta)”. Pau Valdés, J. Noguera i R. Jornet (GRACPE-PROMAC-UB).

“La intervenció arqueològica preventiva efectuada a la futura casa de les tres cultures a l’antic balneari del porcar (Tortosa), excavació i estudi de les restes d’un mausoleu romà”. D. Griñó, Javier González, Tatiana Piza i X. Sicart (ARQUEÒLEGS.CAT SL)

“Intervencions arqueològiques al solar de les cases de la catedral Cota 0 (Tortosa, Baix Ebre). campanyes 2015 – 2021”. R. Ferré (GRESEPIA-URV)

“Un atesorament baix imperial al pla de la foia d’Alfara de Carles”. Francesc X. Florensa (ÀTICS) i X. Sicart.

17.00-18.15 h Estudis

 “Caracterització arqueomètrica de les àmfores fenícies arcaiques del curs inferior de l’Ebre”. Eva Miguel (GRACPE-ARQUB)

“Estudi comparatiu de morters de reposició per a la conservació i restauració in situ a la residència fortificada de Sant Jaume (Alcanar, Montsià)”. Mercè Roca. Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP)

“Les estructures de combustió a les terres del Sénia”. Carme Saorin (GRAP)

“Estudi zooarqueològic de les restes de fauna terrestre del jaciment de l’Assut (Tivenys, Baix Ebre). Campanyes 2013 – 2016. Taxonomia i aprofitament humà”. Diana Álvarez.

“Evidències de ritualitat en espais d’hàbitat del curs inferior de l’Ebre en Època Ibèrica (segles V a I a.n.E” Ernest Capella.

“La zona 2 de la ciutat ibèrica de kuṁ-Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d’Ebre): una proposta de restitució arquitectònica interpretativa”. Ramón Gironès

“La Batalla de les Goles de l’Ebre (217 a.n.E.). Arqueologia espacial i visual a l’antiga desembocadura del riu Ebre. Un estudi de l’espai arqueològic mitjançant sistemes d’informació geogràfica i l’excavació arqueològica”. Adrià Torrente

18.15-18.45 Debat

19.00 h Visita guiada a L’Espai Cota Zero (Plaça de la Catedral, Tortosa), a càrrec de R. Ferré

 

Diumenge 13 de novembre (Castell d’Ulldecona)

9.00 h Recepció dels assistents

9.30 h Presentació

10.00 h Comunicacions i debat sobre època medieval i moderna

“Intervencions arqueològiques al Castell d’Ascó (Ribera d’Ebre)”. Josep M. Vila

“El Castell de Sant Joan d’Algars (Batea, Terra Alta)”. Pere Rams i Josep Maria Pérez

11.00-11.15 h Pausa- cafè

“De Turtusa a Tortosa: ciutat i espais agraris abans i després de la conquista cristiana (segles X-XIII)”. Antoni Virgili, Josep M. Vila (UAB) i Marina Mateu (UAB-ARAEM)

“Intervencions arqueològiques realitzades al castell d’Amposta”. Judit Ciurana i Frederic Cervelló(EOS Arqueologia)

“Els resultats de la intervenció arqueològica en el marc del projecte executiu per a la consolidació d’estructures i implantació de mesures de protecció del castell d’Ulldecona. (Montsià)”. Damià Griñó Marquez. (ARQUEÒLEGS.CAT, SL)

12.30 Visita guiada al castell d’Ulldecona i presentació del projecte amb ulleres de realitat virtual, a càrrec d’Agustí Vericat (Ajuntament d’Ulldecona)

IIJornadesArqueo2022_Resums.pdf

COM ARRIBAR-HI

2016 - I Jornades d'Arqueologia de les Terres de l'Ebre

2016 - I Jornades d'Arqueologia de les Terres de l'Ebre